1947: Directivele NKVD pentru ţările din orbita sovietică

 

1947: Directivele NKVD pentru ţările din orbita sovietică

Documentul, strict autentic, elaborat de NKVD la 2 iunie 1947, a fost descoperit în biroul lui Boleslaw Bierut, preşedinte al Poloniei (1945-1952) şi publicat pentru prima dată în ziarul polonez „Novi Dzienic”, în 1981. 

In iunie 1947, NKVD-ul distribuia, in regim strict secret, setul de directive destinat sovietizarii tarilor proaspat intrate in sfera de influenta a Moscovei si dezinformarii strategice a Occidentului, actiune care continua si azi cu succes.

Linia generala de formare a activistilor PCR a urmat firul Directivelor. In ani si ani de zile acest tip de formare a determinat o atitudine si o mentalitate specifice, insusite in plan politic si regasita la membrii clasei politice post- comuniste, proveniti din aceeasi ”pepiniera” de cadre…

Interesant pentru Romania ar fi de urmarit rezultatele acestei politici folosind in paralel Directivele NKVD din 1947 si realitatile post Decembrie 1989. In aceste directive exista referiri la activitatea activistilor de partid: acestia erau indrumati sa nu dea niciodata termene exacte, sa nu formuleze niciodata responsabilitati precise, iar toate programele sa fie cit mai stufoase, cit mai generale, lipsite de orice claritate – pare ceva cunoscut, nu-i asa?

 Directivele NKVD – 1947   pot fi descarcate   aici

Share

Comentariile sunt închise.